فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 11 (تابستان 1391)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 11 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/17
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سخن سردبیر
    صفحه 0
  • علی اصغر پور عزت، غزاله طاهری عطار، علی اصغر سعدآبادی صفحه 1
    در طول تاریخ، پدیده های متعددی به مثابه ی عوامل موثر بر ساخت دهی و تشکیل ملت ها مدنظر قرار گرفته اند؛ از جمله مهم ترین این عوامل می توان به سرزمین، زبان، مذهب، تاریخ، ایدئولوژی و نژاد مشترک اشاره کرد. ولی تاریخ گواه آن است که در موارد بسیار، با وجود چنین الزاماتی، ملت هایی شکل گرفتند که پایدار نماندند. اگر مبنای شکل گیری ملت ها صرفا گزاره ای دال بر اهمیت یکی از عوامل ذکر شده باشد، حداقل یک مورد نقض تاریخی وجود دارد که گزاره های فرضیه ی مورد نظر را ابطال می نماید. پژوهش حاضر با رویکردی ابطال گرایانه، ضمن اقدام پژوهی تاریخی و تفسیر ی، با روش تحلیل متون و گردآوری اطلاعات به شیوه ی غیر مستقیم کتابخانه ای و اسنادی، به ذکر یک یا چند موردکاوی، صرفا به مثابه ی موارد نقض برای ابطال فرضیه ی اول می پردازد. سپس نتیجه گیری می کند که ملت سازی زمانی پایدار می گردد که توسعه ی ملت بر محور عدالت اجتماعی و بر مبنای عوامل موثر بر ملت سازی نظیر سرزمین، زبان، مذهب و ایدئولوژی مشترک باشد؛ به عبارت دیگر عوامل موثر بر ملت سازی فقط زمانی به ملت سازی پایدار می انجامد که این عوامل با عدالت اجین شده باشند. بر اساس داده های به دست آمده، مثال نقضی برای فرضیه ی دوم یافت نشد؛ در نتیجه نمی توان آن را رد کرد. بنابراین به نظر می رسد که یکی از مهم ترین عوامل پایداری هر جامعه ای، صورت بندی فراگرد ملت سازی بر محور عدالت اجتماعی و ادراک از آن است؛ عدالتی که امکان حیات آزاد، اخلاقی و رو به تکامل را برای همه ی اقوام، فرقه ها، نژادها و زبان ها فراهم آورد.
    کلیدواژگان: ملت سازی، عدالت اجتماعی، منازعات تاریخی، ملت سازی پایدار
  • سعید میرترابی، اسماعیل ربیعی صفحه 23
    این مقاله مجموعه ی توانمندی ها و محدودیت های راهبردی ایران را در بخش نفت بررسی می کند؛ تا نشان دهد، ذخایر انرژی کشور چگونه بر مولفه های قدرت و اعتبار ملی و بین المللی ایران تاثیر می گذارند. مقاله در تحلیل توانمندی ها و آسیب پذیری های ایران در این بخش، با توجه به رویکرد ساختار- کارگزار، به رابطه ی تعاملی میان بازیگر نفتی و ساختار و قواعد بازار نفت توجه نشان می دهد. این رابطه تعاملی به این معناست که کشوری همچون ایران ظرفیت ها و امکانات ویژه ای برای تاثیرگذاری بر بازار نفت و پیشبرد منافع خود در اختیار دارد و در عین حال، در ابعاد مختلف از تحولات بازار تاثیر می پذیرد و این تاثیرپذیری ها، نشانگر نقاط آسیب پذیر و تهدیدزای ناشی از موقعیت نفتی ایران است. مقاله با بررسی 15 شاخص مرتبط با بخش نفت و گاز کشور نشان می دهد که ایران به عنوان بازیگری میان پایه در بازار نفت جهان، هم توان تاثیر گذاری بر بازار در راستای منافع خود را دارد و هم به شدت از تحولات بازار تاثیر می پذیرد. بنابراین با طیف متنوعی از توانمندی ها وآسیب پذیری ها به طور همزمان در بازار روبروست. مقاله شرایط حال و آینده ی نزدیک کشور، در ارتباط با شاخص های مورد نظر را مورد بررسی قرار می دهد تا تصویری واقع بینانه و متکی بر شواهد از ظرفیت های قدرت آفرین و تهدیدزای ثروت نفت کشور ارایه نماید. این معیارها را می توان به عنوان شاخص های قدرت انرژیک کشورهای صادر کننده ی نفت و گاز مطرح کرد.
    کلیدواژگان: رویکرد ساختار، کارگزار، بازار جهانی نفت، بازیگر میان پایه، توانمندی های، راهبردی متاثر از نفت، آسیب پذیرهای راهبردی متاثر از نفت
  • سید محمد موسوی، رامین بخشی تلیابی صفحه 61
    هدف اصلی این مقاله بررسی، تحلیل و ارزیابی تاثیر مسائل ایدئولوژیک عربستان بر سیاست خارجی این کشور پس از سال 2003 در قبال سیاست های جمهوری اسلامی ایران می باشد، که تحت تاثیر این مسایل روابط ایران و عربستان دچار نوسانات شدیدی شده است؛ در واقع مسایلی چون مذهب سنی و وهابیت، رهبری جهان اسلام و نوع روابط این کشور با غرب سبب تقابل ایدئولوژیک با ایران و اتخاذ سیاست های خصمانه نسبت به مواضع ایران شده است. در این مقاله به بررسی تاثیر این مسایل و سیاست های غیر دوستانه ی عربستان ناشی از این مسایل می پردازیم.
    کلیدواژگان: مسایل ایدئولوژیک، سیاست خارجی، عربستان، ایران، 2003 به بعد
  • محمدرضا حاتمی، سیدمهدی پارسایی، سجاد بهرامی مقدم صفحه 101
    پایان جنگ سرد و پیدایش لحظه ی تک قطبی، سبب شکل-گیری مناظره ای پرمشاجره شده است، حول این که چگونه می توان غیبت یک ائتلاف توازن بخش علیه ایالات متحده را توضیح داد. تمرکز نزدیک به هژمونیک قدرت در یک کشور، همیشه دیگر قدرت های بزرگ را به سوی یک ائتلاف توازن بخش سوق داده است، که توسط نظریه توازن قدرت به عنوان یک قانون آهنین مورد توجه قرارگرفته است. چرا هیچ توازن بخشی علیه ایالات متحده بر نمی خیزد؟ چرا به رغم پیش بینی نظریه ی توازن قدرت، دیگر قدرت ها علیه تمرکز نزدیک به هژمونیک قدرت ایالات متحده دست به ائتلافی توازن بخش نزده اند؟ پاسخ این است که در یک جهان اتمی هدف توازن (تضمین بقای دولت ها) می تواند تحت شرایط تک قطبی به دست آید و مانع تجدید یک توازن قدرت در سیستم شود.
  • علیرضا گلشنی، محسن باقری صفحه 123
    هدف این مقاله شناسایی و تحلیل جایگاه حزب الله لبنان در استراتژی بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران است. اقدامات حزب الله لبنان در مجاور مرزهای اسراییل (به عنوان تهدید اصلی علیه جمهوری اسلامی ایران) ضمن دادن موقعیت مهم به این جنبش منجر به افزایش توان بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران گردیده است. بنابراین سوال اصلی مقاله حاضر این است که: حمایت جمهوری اسلامی ایران از حزب الله لبنان چه تاثیراتی بر توان بازدارندگی ایران دارد؟ در پاسخ به سوال فوق، فرضیه تحقیق آن است که: حمایت جمهوری اسلامی ایران از حزب الله موجب افزایش قدرت بازدارندگی ایران می گردد. در راستای آزمون فرضیه فوق، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی متغیرهایی مانند افزایش عمق استراتژیک ایران، شکست استراتژی بازدارندگی و کاهش ضریب امنیت نظامی اسراییل و کاهش احتمال حمله ی نظامی به ایران مورد بحث قرار گرفت. نتایج تحقیق حاکی از این است که: حمایت جمهوری اسلامی ایران از حزب الله در مسیر مواجهه با رژیم اسراییل از یک سو، موجب شکست بازدارندگی و کاهش امنیت ملی اسراییل گردیده و از سوی دیگر، ضمن افزایش عمق استراتژیک جمهوری اسلامی ایران منجر به کاهش احتمال هر گونه تهاجم نظامی علیه ایران شده است. این وضعیت، در نهایت باعث افزایش قدرت بازدارندگی غیرمستقیم منطقه ای و امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران شده است.
    کلیدواژگان: امنیت ملی، استراتژی، بازدارندگی، عمق استراتژیک، حزب الله لبنان، جمهوری اسلامی ایران، اسراییل
  • مسعود غفاری، نورالدین اکبری صفحه 157
    ترکیه در چند دهه ی اخیر تلاش های فراوانی را برای حضور در میان کشورهای اروپایی انجام داده است. درخواست رسمی ترکیه برای پیوستن به جامعه ی اروپا در24 آوریل 1987 ارایه شد. روند مذاکرات برای الحاق از 13 اکتبر 2005 با امضای سندی 35 فصلی آغاز شد؛ روندی که به یک دوره ی 10 ساله از مذاکرات مشروط شده و در آن اتحادیه اروپا شروط، معیارها و استانداردهایی را برای پیوستن این کشور تعیین نموده است. دولت ترکیه در راستای درخواست های اتحادیه اروپا، اصلاحات گسترده ای را در ابعاد سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، قضایی و اعطای برخی امتیازات به اقلیت های قومی و مذهبی در دستور کار خود قرار داده است. این مقاله با بررسی نقش و تاثیراین اصلاحات، درچارچوب روش توصیفی- تحلیلی، با استناد به داده های اسنادی و با بهره گیری از نظریه ی هم گرایی مدعی است که با توجه به رویکرد ایدئولوژیک اروپا در خصوص پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا، این اصلاحات تاثیر چندانی بر موقعیت ترکیه برای پیوستن به اتحادیه اروپا ندارد و به نظر می رسد که اساسا غرب به علل تمدنی و فرهنگی تمایل جدی برای پذیرش ترکیه به اتحادیه اروپا را نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: ترکیه، اتحادیه اروپا، اصلاح قانون اساسی ترکیه، روابط ترکیه و اتحادیه اروپا، حزب عدالت و توسعه
  • محمدعلی بصیری، سیدحسام الدین موسوی، محمدعلی رعیتی نژاد صفحه 189
    خیزش نظامی چین یکی از مهمترین رخدادهای تاریخ مدرن روابط بین الملل است. این کشور بیش از دو دهه است که با در پیش گرفتن سیاست های عقلایی در دو حوزه ی داخلی و بین المللی به پیشرفت های عظیمی نایل آمده است. کسب این موفقیت ها در ترکیب با قابلیت های وسیع این کشور، آن را به قدرتی بزرگ و تاثیرگذار و یکی از کاندیداهای ابرقدرتی در قرن بیست و یکم تبدیل ساخته است. از آنجا که ایالات متحده خود را تنها ابرقدرت جهان مدرن فعلی می داند، خیزش چین بیش از هر چیز می تواند چالش هایی را برای هژمونی ایالات متحده ایجاد نماید؛ که این مساله خود ضرورت پاسخگویی و واکنش ایالات متحده را به همرا دارد. مقاله ی حاضر ضمن ارزیابی پیشرفت های نظامی چین در سالهای اخیر و همچنین بررسی تاثیرات و نتایج این پیشرفت ها به دنبال پاسخ به این پرسش می باشد که، سیاست آمریکا برای مقابله با خیزش نظامی چین چه می باشد؟ فرضیه ای که در این مقاله به دنبال ارزیابی آن هستیم این است که، رشد و توسعه ی اخیر نظامی چین بیش از هر چیز نشانشگر تمایل چین به کسب هژمونی جهانی می باشد، از این رو با خیزش چین و تثبیت جایگاه جهانی آن در نظام جدید بین المللی، طی دهه های آتی، تضاد اساسی منافع ایالات متحده و چین بیش از پیش علنی شده و این برخورد منافع ورای اختلاف ایدئولوژیک، در نهایت به رقابت منافع استراتژیک بین آمریکا و چین در منطقه آسیا- پاسیفیک و یا حتی در جهان منتهی می شود. و از آنجایی که این مساله با سیاست های آمریکا همخوانی ندارد، لذا ایالات متحده با پیگری دو استراتژی مهار و مشارکت به این معمای امنیتی واکنش نشان خواهد داد.
    کلیدواژگان: سیکل قدرت، نوسازی نظامی، چین، آمریکا، استراتژی مهار، استراتژی مشارکت
  • معرفی و نقد کتاب
|
  • Ali Asghar Pourezzat, Ghazaleh Taheri Attar, Ali Asghar Saadabadi Page 1
    In the history of man several phenomena have been considered as effective factor in formation and shaping of nations. Among the most important factors one can refer to territory, language, religion, history, ideology and common race. But the history is a witness to the fact that in many cases despite the existence of such factors, nations had formed which did not last long. If one assumes that the base of the formation of nations ere the existence of the above said factors, there are evidences in history which rejects the above hypothesis. The present article by a rejectionist approach and by an interpretive and history research method analysis of texts and indirect collection of data and documents, investigates the cases which the first hypothesis is being challenged, then it concludes that nation-building will be sustainable when the development of a nation is based on social justice and other effective factors like territory, language, religion, ideology. In other words the effective factors in nation- building will lead to sustainable nation-building when these factors are mixed with justice. The finding of the study substantiates the hypothesis that effective nation-building factors once mixed with social justice will lead to sustainable nation-building. Therefore, it seems that one of the important factor in sustenance and peace in a society is nation-building based on social justice. A justice which provides the possibility of free and ethical life and evolution oriented for all ethnic communities, races and languages.
    Keywords: nation, building, social justice, historical conflict, sustainable nation
  • Saeed Mirtorabi, Esmaeil Rabiei Page 23
    The present article examines the set of strategic abilities, potentials and limitations of Iran in oil sector to show how the energy reserves of the country affects the national ad international determinants of power, position and prestige of Iran. The article by using structure-agent framework analyzes the abilities and weaknesses of Iran in oil sector and pays attention to the interaction of oil sector and the structure and rules of oil market. This interactional relation means that a country like Iran is having special resources and potentials to influence oil market and further its interests. Meanwhile Iran is affected by developments in oil market in different ways and aspects. This influence of world market on Iran shows the weakness and the factors that threaten Iran’s oil position. The article by examining fifteen indexes related to oil and gas sector shows that Iran as a middle base power can affect the oil market in the direction of its interests. Simultaneously it is affected by the developments in oil market. Thus Iran is faced with diverse range of abilities and threats from the oil market. The article studies the present and near future position of Iran in relation to the above said indexes to draw a realistic picture based on evidences about Iran’s potentials of oil power and the factors which threatens its oil wealth. These criteria which are discussed can be the indexes of power for oil and gas exporting countries.
  • Syed Mohammad Mosavi, Ramin Bakhshi Taliabi Page 61
    The main purpose of the present article is the analysis and evaluation of ideological tendency of Saudi Arabia on its foreign policy after 2003 vis-à-vis the foreign policy of Islamic Republic of Iran. The relations of Iran and Saudi Arabia under the influence of the above ideological tendency of the latter had been subjected to great fluctuation. In fact the questions like Sunni and Wahhabi sect, the leadership of Islamic world, Saudi’s relationship with West have led to ideological confrontation with Iran and persuasion of a hostile policy towards Iran’s position. The present article examines the impact of the above said questions on unfriendly policies of Saudi Arabia towards Iran.
    Keywords: ideological problems, foreign policy, Saudi Arabia, Iran, 2003 onwards
  • Mohammad Hatami, Syed Mehdi Parsaei, Sajed Bahrami Moghadam Page 101
    The end of the Cold War and the emergence of “unipolar configuration” have generated considerable debate about how to explain a great power balancing position absence which was against the United States power. The concentration of almost hegemonic power in a country always triggers a counter- balancing coalition of other great powers. This is an iron law of balance of power theory. But why any counterbalancing power is not rising against the United States? Why other powers have not responded against almost hegemonic power of the United States despite what is anticipated by balance of power theory? The paper is of the view that in a nuclear world the goal of balance- i.e. the survival of states-can be achieved under a unipolar system and this configuration prevents the formation of a balance of power system.
    Keywords: unipolar, nuclear weapon, balance of power, great powers
  • Alireza Golshani, Mohsen Bagheri Page 123
    The aim of the present article is recognition and analysis of the palace of Hezbollah of Lebanon in deterrence strategy of Islamic Republic of Iran. The activities of Hezbollah of Lebanon adjacent to the Israeli borders (Israel as the main source of threat against the Islamic Republic of Iran) while gives special importance to this movement it boosts the deterrence potential of Islamic Republic of Iran. The main question of the present article is what the impact of Islamic Republic of Iran support for the Lebanon Hezbollah is on deterrence potential of Iran? The underlying hypothesis is that the support of Islamic Republic of Iran for the Lebanon Hezbollah increases the deterrence power of Iran. For understanding the above hypothesis by descriptive-analytical method, variables like increasing the strategic depth of Iran, defeating the Israel deterrence and reducing military security factor and reducing the possibility of military attack on Iran are discussed. The finding of the study shows that the support of Islamic Republic of Iran for Hezbollah of Lebanon in the direction of containing Israel on the one side has led to defeat of Israel deterrence and the reduction of national security of that country. On the other hand it has added to depth of strategic for Islamic Republic of Iran and reducing the risk of possible military attack against Iran. This condition in the long run leads to increasing indirect regional deterrence power and national security of Islamic Republic of Iran.
    Keywords: national security, strategy, deterrence, strategic depth, Lebanon Hezbollah, Islamic Republic of Iran, Israel
  • Masoud Ghafari, Noralddin Akbari Page 157
    In recent decade Turkey has made tremendous efforts to become a part of European countries. The official application of Turkey for joining European community was presented on 24 April 1978. The process of negotiation for joining the community started on 13 October2005 by signing a thirty five chapter document, a process which conditioned to ten years period time and in that the European Union laid the conditions, criteria and standards for joining of Turkey. The Turkish government in the direction of European demands put on the agenda vast reforms in the field of politics, economy, culture, judiciary and conferring concessions to ethnic and religious minorities. The present article by relying on documents data and by a descriptive-analytical method, believes that taking into consideration ideological approach of Europe about Turkey’s joining European Union, the present reforms do not have much impact on Turkey’s position in joining European Union and it seems that basically West, due to cultural and civilizational reasons does not have a tendency to accept Turkey into European Union.
    Keywords: Turkey, European Union, amendment of Turkish constitution, Turkey's relations with European Union, Justice, Development Party
  • Mohammad Ali Basiri, Syed Hesamolldin Moosavi Page 189
    The military rise of China is one of the important events of modern history. It is for more than two decades that China by taking up rational policies in domestic and international arena has achieved tremendous progress. These accomplishments along with vast potential of this country has changed it into a great and influencing power and one of the candidates of superpower position in the twenty first century. Since the United States considers itself as the only superpower of the modern world, the rise of China is a challenge to its hegemony. This challenge points out the necessity of responding to it. The present article while evaluates the Chinese military progress, its impact and consequences raises this question that what should be the United States policy for facing the rising military power of China? The paper also evaluates the hypothesis that the military development and growth of China is the indication and its tendency for world hegemony and becoming a superpower in international arena. Thus with the rise of China and its establishment as a world power in new world order in thecoming decade, major contradiction will increasingly emerge between the United States and China. This conflict of interests, besides ideological difference, will lead to the strategic interest rivalry in Asia-Pacific and even in the whole world. Since these developments do not conform to the long range policies of the United States it will pursue a two pronged strategy of containment and participation to face this security dilemma.
    Keywords: power cycle, military modernization, China, America, containment strategy, participation strategy